Vi har ingen planet B

Af Jacob Klivager Vestergaard

I onsdags trak Trump USA ud af klimaaftalen i Paris. Det kan ende med at blive rigtig skidt for vores alles klode, men det lader til at den nye præsident i USA er ligeglad vores fremtid. Vi har ikke andre muligheder – vi har ingen planet B. Vi må derfor kæmpe for at sikre en grøn omstilling i hele verden!

Det har stor betydning for vores alles klima, at Trump har valgt at trække USA ud af en bindende aftale, som skulle sikre, at vi fik en større grøn omstilling i hele verden. Kina er med, Indien er med og EU er med. Men den største klimasvinernation i verden er USA. Så at USA har valgt at trække sig fra klimaaftalen, kan få store konsekvenser i fremtiden.

I SFU har vi 3 konkrete forslag, der kan gavne vores klimapolitik og sørge for at hele verden rider med på den grønne bølge.

For det første er det vigtigt, at Danmark viser vejen. Vi har mange kloge klimaløsninger her hjemme. Først og fremmest er vi helt fremme i vindmølleproduktion, men også når det gælder isolation af huse, vandsikring og forskning. Men vi skal være bedre. Overalt i verden kigges der mod Danmark, og det skal vi fortsætte med. Der skal være innovation og forskning på de grønne løsninger. Hvis alle vores forslag lykkedes kan vi få et bæredygtighedseventyr som Norge har haft olieeventyr. Hvis ikke det lykkedes, og vi ikke er helt fremme som nummer ét. Ja, så bliver det vist bare en gyser.

For det andet skal vi bedre målsætninger. Både lokalt og nationalt. Nationalt foreslår vi i SFU at vi skal være 100 % vedvarende i 2035 – men det kræver massiv investering. Vi skal have udfaset salget af benzinbiler i 2030 og halveret det allerede i løbet af de næste 10 år og derfor skal vi investere i offentlig transport og gøre det både billigere og bedre at bruge grønne transportmidler. Vi skal også stille større krav til vores erhvervslivs grønne omstilling, der står for det største forbrug af energi og udledning af drivhusgasser. I det lokale er der snart kommunalvalg og det er derfor også vigtigt at vi får grøn omstilling ind i det nære miljø. Skoler skal gøres grønnere, vores vand skal beskyttes og biler der anvendes af kommunerne skal i højere grad blive elektriske.

For det tredje skal EU tage ansvar. Tag bolden fra Trump, der vil have at USA lukker sig om sig selv. Tag lederskab og tag ansvar for den største globale krise vi som menneskehed står over for. Det gør vi ved at tage omstillingen seriøst. Europa vil den grønne omstilling og det er klogt, så lad os tage førertrøjen på. I EU kan vi også skabe nye løsninger. Det kunne en bedre fælles transport, så vi kan få mindsket udledningen. I SFU foreslår vi derfor at lave en europæisk elektrisk togbane, der går gennem hele EU. Derudover er det vigtigt at EU, virkelig holder snor i de andre store lande, som sviner allermest.

Vi skal turde have visioner, hvis vi gerne vil have en fælles fremtid her på kloden. Derfor går vi i SFU stærkt ind i kampen for en grønnere klode – også selvom Trump ikke gider at tage vores fremtid seriøst.