I en verden, hvor demokratiske værdier udfordres globalt, står vi som ungdomsorganisation fast på at fremme et samfund bygget på demokratiske principper. I SFU vil vi ikke blot beskytte status quo, men også udvide og styrke demokratiet i alle dele af samfundet. Vi ønsker at udbrede forståelsen af demokrati til også at omfatte økonomisk lighed, retfærdighed i arbejdslivet, og et stærkt lokaldemokrati, hvor borgerne har reel indflydelse
Danmarks demokrati og retsstat
På retssikkerhedsfronten står vi over for presserende udfordringer, især i lyset af øget overvågning og statens magtudvidelse under dække af terrorbekæmpelse. Mens vi anerkender behovet for at beskytte borgerne mod terror, er det afgørende, at sådanne foranstaltninger ikke underminerer grundlæggende frihedsrettigheder. Overvågning og datalagringslove bør kritisk revurderes for at sikre, at de ikke krænker borgernes privatliv og frihedsrettigheder.
Det er ligeledes vigtigt, at retssikkerhed også omfatter retten til at udtrykke sin identitet og sine overbevisninger frit uden frygt for at blive trukket i retten. Lovgivningen skal tjene til at beskytte og fremme friheden, ikke til at indskrænke den. I SF Ungdom kæmper vi for en demokratisering af både vores politiske system og vores retsstat, sådan at de begge afspejler emokratiske værdier som frihed, lighed og solidaritet. Ligeledes er vi modstandere af lovgivning, der begrænser folkets muligheder for at demonstrere mod eksempelvis religioner.
I SFU stiller vi os kritisk over for Kongehuset. Vi ser monarkiet som et symbol på en tid, hvor privilegier og magt var forbeholdt de få heldige, og hvor de kongelige stod over loven. Dette er i direkte modstrid med vores kerneværdier om lighed for loven, retsstatens principper og demokratisk ansvarlighed. Derfor arbejder SFU for at fjerne Kongehuset fra grundloven.
Økonomisk demokrati
I SF Ungdom kæmper vi for økonomisk demokrati, hvilket betyder, at magten ikke kun skal ligge hos de økonomiske eliter men hos folket. Vi arbejder for en retfærdig fordeling af samfundets ressourcer og en demokratisering af arbejdsmarkedet. Det indebærer at fremme arbejderes rettigheder og sikre, at flere har en reel stemme i virksomhedernes beslutningsprocesser. Dette kan opnås gennem stærke fagforeninger, medarbejderrepræsentation i virksomhedsbestyrelser og støtte til medarbejderejede virksomheder. Vi tror på, at en sådan tilgang vil skabe et mere retfærdigt og inkluderende arbejdsmarked, hvor alle har en stemme.
Styrket lokaldemokrati
Lokaldemokratiet er fundamentet for borgerinddragelse og lokalsamfundets udvikling. I SF Ungdom mener vi, at beslutninger skal træffes så tæt på borgerne som muligt. Det indebærer en styrkelse af kommunernes og regionernes rolle i at træffe beslutninger, der direkte påvirker deres borgere. Vi ønsker at fremme borgerinddragelse gennem borgerforslag, borgermøder og oprettelse af ungeråd, der sikrer unges stemmer i lokalpolitikken. Desuden bør lokalforeninger og lokalråd have større indflydelse på kommunale beslutninger, hvilket vil sikre, at lokalsamfundets behov og ønsker afspejles i de politiske beslutninger. Dette vil skabe et mere levende og direkte demokrati på lokalt plan.
Læs mere:
Her kan du læse SFU’s politikvedtagelser vedrørende demokrati. Politikvedtagelserne er ofte lidt længere og mere udførlig end teksten her på sfu.dk.