Alle har ret til at føle sig trygge!

I SFU ser vi retspolitik, som en mulighed for at gøre op med undertrykkelse og diskrimination, hvad enten det er baseret på køn, klasse, etnicitet eller andet.

 

En socialistisk retspolitik er en retspolitik, der tjener folkets interesser, og som altid prioriterer at beskytte den svage mod den stærke i et ulige magtforhold. Det indebærer at beskytte befolkningen mod kriminalitet. Den beskyttelse bygger på forebyggelse, politiarbejde, rehabilitering og straf, og vil blive skitseret her i papiret. Dette udgør den ene halvdel af socialistisk retspolitik. Den anden halvdel består i at sikre reel retssikkerhed og lighed for loven.

Kriminalitet i samfundet

Nogle forbrydelser bliver begået i affekt og i tilfældighed, men meget kriminalitet er muligt at forebygge. De nuværende strukturer i det kapitalistiske samfund skaber grobund for kriminalitet. Der er en stærk sammenhæng mellem kriminalitet og socioøkonomisk status i samfundet, og samfundet kan gøre meget for at løfte de individer, som tabes af samfundet. Samfundets racisme og sexisme skaber også grobund for hadkriminalitet og en accept af aggressivitet og ære som maskuline værdier, hvilket også resulterer i kriminalitet.

Lighed forebygger kriminalitet

Kampen for lighed og solidaritet er ikke kun en kamp for retfærdighed, men også en effektiv måde at forebygge kriminalitet på. Der er både en ulighed i socioøkonomisk status og køn, som kan forebygges gennem et mere lige og retfærdigt samfund, hvor færre tabes af samfundet og falder ind i subkulturer, som resulterer i voldelige tendenser og uhensigtsmæssige idealer for samfundet. Derfor mener SFU også, at kriminalitet bedst forebygges gennem lokale indsatser og fællesskaber, samt et samarbejde mellem skole, hjem og fritid, da der er en klar sammenhæng mellem at klare sig dårligt i skolen, og det at falde i en dårlig løbebane med kriminalitet.

Politiets rolle i samfundet

I SFU mener vi, at politiet i dag er med til at opretholde de strukturer, som skaber kriminalitet. Mange politibetjente tvinges til at foretage profilering, ulovlige anholdelser og unødvendig magtudøvelse. Ting som alle er resultat af et politisk pres, som skaber uhensigtsmæssige arbejdsforhold for politiet. Derfor mener vi heller ikke, at det er den enkelte betjent, der er problemet, men de strukturer, som politiet arbejder under.

For at skabe et mere demokratisk og retfærdigt politi, kræver det et opgør med det samfund, de beskytter. Indtil da må vi kæmpe for at afskaffe de absurde love og normer, som politiet tvinges til at håndhæve. Det kræver også et opgør med politiet som anklagemyndighed. I SFU mener vi, at det skaber et skævt system, hvor den anklagede har en markant ulempe i sin sagsførelse.

Politiets største opgave må være at skabe tryghed blandt borgerne, og derfor går vi også ind for, at færre politibetjente bærer våben. Det skal ikke være lokalbetjentens opgave at bære håndvåben, da det for mange skaber utryghed i samfundet. Alle politibetjente skal til gengæld have mulighed for at tilkalde mobile enheder, der er særligt trænede i brug af våben. Derudover må politiets vold aldrig benyttes som afstraffelse ved eksempelvis demonstrationer. Derfor skal brugen af knipler, vandkanoner og blykugler mindskes. Politiets rolle i det socialistiske samfund skal også være langt mere decentral, og de skal have fokus på at skabe tryghed i lokalområderne.

Der er for nyligt blevet oprettet private vagtværn. SFU mener altid, at sikkerhed må være statens ansvar.

Læs mere:

Her kan du læse SFU’s politikvedtagelser vedrørende retspolitik. Politikvedtagelserne er ofte lidt længere og mere udførlig end teksten her på sfu.dk.

 

Måske er du også interesseret i: